Gypsy Jazz na Gradecu

05.07.2008. Print | Pošalji link

Okrenuvši se od klasike i prema drugim vrstama glazbe, Zagrebačke ljetne večeri ove godine ugošćuju i niz jazz i etno glazbenika. Doduše, pritom je provedena segregacija žanrova, i to ne samo terminski, nego i prostorno. Naime, dok je atrij Klovićevih dvora rezerviran za klasične koncerte, svi ostali smješteni su na ovo ljeto intenzivnije iskorištenu otvorenu pozornicu na Gradecu, na kojoj su se dosad održavali samo programi Smotre folklora.

Među udarnim programima koji su za ovo ljeto pripremljeni na toj pozornici svakako se ističu dvije večeri Gypsy Jazza, zakazane za 5. i 6. srpnja, oba dana s početkom u 21 sat. Svirka je zamišljena kao posveta velikanu, ali i rodonačelniku tog žanra Djangu Reinhardtu. Na Gradecu će tako kao solisti nastupiti dvojica glazbenika koje se smatra vodećim Djangovim nasljednicima - violinist Florin Niculescu i gitarist Stochelo Rosenberg. Za dobar ugođaj dodatno će se pobrinuti i prateći sastavi - Ansambl Je t'aime Paris i Hot Club Zagreb, predvođen dramskim piscem, ali i vrsnim gitaristom Matom Matišićem.

 

Natjecanje Mia Čorak Slavenska u HNK-u

Nakon prvog izdanja, upriličenog prije dvije godine, 5. i 6. srpnja održava se i Drugo hrvatsko natjecanje baletnih plesača Mia Čorak Slavenska. Natjecanje je dobilo ime po sve do danas nezaboravljenoj i u svijetu najpoznatijoj hrvatskoj balerini svih vremena, koja bi, prema željama organizatora iz Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika i Hrvatske glazbene mladeži, trebala biti jednim od uzora mladim plesačima. Odaziv na natjecanje, nažalost, nije spektakularan - iako je otvoreno za umjetnike u širokom generacijskom spektru sve do 28 godina, što je za klasične plesače već visoka dob, prijavilo se tek devetnaest natjecateljica. Muških plesača ove godine uopće nema, što je još jedan zoran pokazatelj evidentne krize na domaćoj plesnoj sceni. Bilo kako bilo, natjecateljice, podijeljene u tri kategorije, svoje će umijeće publici predstaviti u HNK-u 5. srpnja od 12 do 20 sati. Dan kasnije, na programu je, s početkom u 20 sati, gala koncert, na kojem će nastupiti nagrađene natjecateljice, ali i njihovi partneri, čime će barem djelomično biti razbijena rodna jednoobraznost prethodnog dana. Ulaz na sve programe Natjecanja Mia Čorak Slavenska je besplatan.

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici