'Kali Juga': povratak Borisa Gregorića na književnu scenu

08.01.2010. Print | Pošalji link

Hrvatska književna dijaspora svojedobno se sastojala većinom od onih kojima se nije, iz ovog ili onog razloga, svidjelo što su Tito i partizani došli na vlast.

No, u međuvremenu su nasljednici Vinka Nikolića ili Borisa Marune postali i oni koji su se od Hrvatske odvojili ne iz oporih političkih razloga, nego jer su tamo daleko htjeli brže, više i bolje. Jedan od njih je i pisac Boris Gregorić, koji je prve tekstove objavio osamdesetih u Quorumu, te je prije svog odlaska preko Atlantika ostavio zbirku poezije i nekoliko svezaka priča. Među njima je svakako najupečatljivija zbirka «Bestseler», objavljena 1990., na koju se donekle nadovezuje i Gregorićeva nova knjiga priča «Kali Juga», u izdanju Meandra.

Boris Gregorić više je od deset godina proveo živeći u Americi, gdje se bavio i slikarstvom, fotografijom, pa i prodajom antikviteta - no cijelo vrijeme je i pisao. Što se tiče «Kali Juga», zbirke od šezdesetak priča, njen naslov ipak nije rezultat američkih, nego indijskih utjecaja: «To je ironično poigravanje s mračnom idejom Kali Juge, koja je poznata u hinduizmu. A kako sam preživio i dva desetljeća u totalitarnom sustavu, koji je zapravo imao dobre početne ideale, bilo mi je zanimljivo naglasiti kako ih je vrijeme iskrivilo.»

Vodeći se vlastitom filozofijom, ali i bogatim iskustvom, Gregorić je u pričama odlučio potražiti ono lijepo što se može naći u životu, iako današnje vrijeme na prvi pogled ne nudi mnogo takvih primjera. «Kali Juga» je podijeljena na dva tematski različita dijela: «Prvi dio opisuje Zagreb sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, dok drugi oslikava američku preriju. U njoj sam preživio dva Clintonova i dva Busheva mandata. Sve to je u raznim verzijama prošlo jezične transformacije, ali i promjene koje su nastale kao rezultat mog životnog iskustva.» Gregorić u međuvremenu piše na dva jezika, hrvatskom i engleskom, a ta mogućnost, kako kaže, apsolutno mijenja poimanje pisanja, kao što i širi kreativne perskeptive.

«Kali Juga» je podsjećanje na prijašnje vrijeme u hrvatskoj književnosti, kada su se autori poigravali jezikom i stilom te pokušavali svojim djelima obuhvatiti cijeli svijet. Boris Gregorić nema problema s, primjerice, postmodernističkim kolažiranjem ili redanjem ironičnih asocijacija i aluzija, dok se fabule drži u onoj mjeri koliko mu to odgovara. U «Kali Juga» kombiniraju se realizam i fantazija, svijet i dom, ponekad san i java, a pravila zapravo i nema, osim jednoga - zadržati čitateljevu pozornost i potaknuti ga na razmišljanje.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Objavljena nova knjiga Borisa Gregorića

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici