Zmajevi i vile na Legendfestu

30.07.2009. Print | Pošalji link

U moru ljetnih festivala već je pomalo teško osmisliti neki koji bi se svojom idejom iole bitnije razlikovao od onih već postojećih.

No, u istarskom je gradiću Pićanu prije tri godine ipak pokrenuta manifestacija kojoj se, ako već i nije potpuno jedinstvena, ne može odreći originalnost koncepta. Riječ je o Legendfestu, koji se najavljuje kao "festival narodnih priča, legendi i mitova Istre". Na prvi pogled, moglo bi se učiniti kako je ideja slična onoj Festivala fantastične književnosti, koji se već godinama, također ljeti, održava u Pazinu. No, koncepcija je Legendfesta nešto šira, što nam je potvrdio i direktor ovog festivala Ivor Zidarić. Prema njemu, "cilj je i svrha na jednome mjestu u Istri prikazati istarske legende, kojima Istra zaista obiluje". Festival se ove godine održava po četvrti put, i to, usprkos recesiji, ovaj put u proširenom, trodnevnom izdanju, od 31. srpnja do 2. kolovoza.

Za mjesto održavanja odabran je Pićan, i to kao "nepravedno zapostavljen dio Istre, koji krije legende koje etnolozi sve više zapisuju, a koje ovaj festival nastoji oživjeti". Priređivači pritom, međutim, nisu isključivi, jer se pričama tipičnima upravo za Pićan priključuju i one iz drugih krajeva Istre. Sve se to prikazuje na "multimedijalan način, dakle kroz performanse, kazališne predstave, glumačke monologe, radionice, izložbe slika i fotografija i glazbu".

Sve se to odvija na trinaest lokacija u gradu, pri čemu se razni sadržaji događaju uglavnom simultano. Moglo bi se pomisliti da će posjetitelji zbog toga biti u slatko-gorkim dvojbama što odabrati, jer se ipak ne može biti ni na dva, a kamo li na trinaest mjesta u isto vrijeme. No, Ivor Zidarić uvjerava da će oni koji stvarno žele vidjeti baš sve što ovaj festival nudi tu želju ipak moći ostvariti. Naime, sve je posloženo tako da se većina programa ponavlja nekoliko puta, tako da neizbježnih kolizija, zapravo, nema.

Bez obzira što se svojim početkom Legendfest preklapa s koncem Motovun Film Festivala, sijelo u Pićanu ne obraća se nužno istoj publici. Dapače, jedna je od osnovnih ideja i da se bude potpuno drukčijim od Motovuna. Jer, "Legendfest nije 'masovka' poput Motovuna, nego mističan festival za djecu i odrasle – djeca mogu pohađati radionice i slušati priče od animatora, dok odrasli imaju programe za sebe sve do pola noći". Svi zajedno mogu, pak, sudjelovati u izradi Zmaja Istarskog, dijelu projekta likovne umjetnice Ane Ogrizović, u kojem se na mozaičan način stvara višemetarska skulptura, koja je i svojevrstan dnevnik svih posjetitelja Legendfesta.

Uza sve razilke, jedan je vrlo praktičan organizacijski detalj isti kao i u Motovunu, ali s jednom bitnom razlikom. Naime, i uz Pićan je postavljen kamp za posjetitelje, boravak u kojem je, međutim, potpuno besplatan.

Da ne bi sve ostalo samo na jednokratnom trodnevnom događanju, Legendfest iza sebe redovito ostavlja i trajnije, ukoričene tragove. Ovogodišnju su publikaciju tako pripremili etnolozi Luka Šešo i Tomislav Pletenac, a sadrži imaginarij legendi Istre i Kvarnera, te sve što ste ikad željeli saznati o vilama, ili barem onima iz te regije.

Sve navedeno je, naravno, tek dio onoga što se u Pićanu nudi na ovogodišnjem Legendfestu. Ako se odlučite i osobno posjetiti festival, budite spremni na iznenađenja. Jer, tko zna, možda vas u nekoj osamljenoj ulici zaskoči i neki pravi zmaj. Ili barem vila.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Počinje Legendfest 2009.

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici