Animafest u znaku 'umijeća mogućeg'

28.05.2009. Print | Pošalji link

Organizatori Animafesta vole reći kako rade "najstariji festival u Zagrebu".

Ta je tvrdnja, međutim, točna samo ako se pod festivalima podrazumijevaju isključivo oni filmski. No, općenito uzevši, to je pozivanje na tradiciju i neku malo bolju prošlost prilično uobičajeno u nas, pogotovo kad njime treba prikriti manjkavosti sadašnjosti. Svjetski festival animiranog filma u tom pogledu nije iznimka. Nekadašnje žarišno susretište svjetskih animatora, koje je imalo jako zaleđe u lokalnoj animacijskoj praksi, danas je, zapravo, već izgubilo utrku sa svojim najvećim konkurentom, istovrsnim festivalom u francuskom Annecyju. Također, od slavne "zagrebačke škole crtanog filma" ostalo je malo ili ništa, a Animafest se u ovogodišnjem izdanju na žalost ne može pohvaliti domaćim predstavnikom u konkurenciji, jer je animirani dugi metar kod nas izuzetno rijetka pojava.

Jedan od načina na koji se barem donekle htjelo približiti Annecyju bio je i prelazak s ranijeg bijenalnog na, svakogodišnji ritam festivala, što je konkurentski festival – s kojim se ovaj zagrebački izmjenjivao - davno učinio. Tako je prije četiri godine odlučeno da će se "veliki" festival i dalje održavati početkom ljeta i biti posvećen kratkometražnim filmovima, dok će se pola godine ranije održavati "manja" verzija, s dugometražnim naslovima. Takav su potez organizatori festivala lakonski objasnili stvarajući krilaticu "kratki rukavi, kratak metar – dugi rukavi, dugi metar", no to je samo uzrokovalo koncepcijsku i logičku zbrku. Umjetnički direktor Animafesta Krešimir Zimonić odlučio je to ove godine riješiti, i to na način da festival od sada kreće svake godine u ovo doba godine, ali će program naizmjence činiti dugometražni odnosno kratkometražni filmovi. Iako bi doduše i za jedne i za druge bilo mjesta na nekakvom normalnom izdanju, strah nas je više čačkati po ovoj temi, da se ne rodi neka nova morska ideja.

Naravno, Zagreb se i dalje ne može mjeriti s Annecyjem, no, produkcijska savjetnica Animafesta Dana Budisavljević ne smatra da je to sâmo po sebi nešto loše. "Apsolutno Annecy ima primat, jer je riječ o puno bogatijoj zemlji s velikom industrijom, ali Animafest je i dalje uspio ostati druga adresa za animirani film u Europi".

Ipak, čak se i kod kratkometražnih, a pogotovo onih dugih filmova, neizbježno događa situacija u kojoj se autori i/ili producenti trebaju odlučiti na koji će od dva festivala poslati svoj rad. U tom pogledu, Annecy bi, logično, bio prvi izbor, pa bi se Zagreb morao zadovoljiti onim naslovima koji nisu bili dovoljno dobri za konkurenciju. No, domaća ekipa smatra da je tom problemu doskočila već prije dvije godine, i to, kako sâmi kažu, "drskom odlukom" da ovaj svoj održavaju prije Annecyja. Plan očito dobro funkcionira, jer je, primjerice, ove godine samo jedan od željenih radova u Zagrebu otpao zbog prikazivanja u Annecyju.

U konačnici je tako ovogodišnjem Animafestu na raspolaganju ostalo čak pedesetak filmova, što je, uzimajući u obzir cjelokupnu svjetsku produkciju dugometražnih animiranih naslova, zapravo, sasvim solidna brojka. Pritom ih je u konkurenciju za nagrade ušlo samo deset, premda bi, po onome kako je to prikazao Krešimir Zimonić, najzanimljiviji mogli biti upravo oni naslovi koji su završili u raznim programima izvan konkurencije, među kojima i neki "ako ne hermetični, onda svakako vrlo ekscentrični filmovi".

Upravo su oni gotovo redovito bili i najzapaženiji na prethodnim izdanjima ove manifestacije, i predstavljali su, na neki način, njegov samosvojan i prepoznatljiv element. Ako su, međutim, oni ovaj put ostali izvan konkurencije, logično bi se moglo zaključiti da je konkurencija strogo srednjestrujaška. No, Krešimir Zimonić uvjerava kako to nije bio primarni kriterij selekcije, nego da je misao vodilja bila u konkurenciju staviti filmove koji su "dobri svima, a ne samo struci".

Uz sâme filmove, Animafest i ove godine ima niz popratnih sadržaja, poput izložbi, okruglih stolova i razgovora s autorima. Posebno je, pak, značajan program "Animafest Pro", okosnica kojeg je Regionalni forum za razvoj projekata, takozvani "Pitching Forum". Taj je program namijenjen profesionalcima iz filma i animacije, a cilj mu je olakšavanje produkcije i distribucije animiranog filma u srednjoj i istočnoj Europi. U tom smislu, on je, prema Dani Budisavljević, donekle komplementaran velikom tržištu filmova koje se svake godine uspostavlja u Annecyju. Naime, "nijedan se festival u Hrvatskoj ne može natjecati s Francuskom, jer nema industrije koja to može poduprijeti, ali zato postoji čitav jedan dio Europe koji je neotkriven – njega Animafest svojim angažmanom može otkriti i u tome biti prvi".

Animafest, dakle, predstavlja vježbu iz "umijeća mogućeg". Pritom se ne može previdjeti da se ove godine odustalo od jednog programskog aspekta koji je na lanjskom izdanju bio vrlo dobro prihvaćen. Naime, ovaj se put filmovi ponovno prikazuju samo u zatvorenim prostorima, konkretno kinima Europa i Movieplex, a odustalo se od otvorenog kina u Gliptoteci. Razlozi za to su, nažalost, vrlo prozaične, ali i neizbježne naravi. Dana Budisavljević kaže da postavljanje takvog ljetnog kina košta oko sto tisuća kuna, što si festival, s obzirom na recesiju i smanjeni budžet, ove godine nije mogao priuštiti. No, dodaje i da bi Animafest trebao imati ljetnu pozornicu, pri čemu bi bilo idealno da takvu pozornicu Zagreb dobije i općenito, a ne samo za ovaj festival. U tom smislu, velike nade se polažu u otvorenje ljetnog kina na Dubravkinom putu, koje bi se moglo dogoditi već za godinu dana.

A dok se takva pozornica ne otvori, Animafest u svom ovogodišnjem izdanju, koje se održava od 2. do 7. lipnja 2009., ako ništa drugo, ne mora strepiti od vremenskih nepogoda. One uzrokovane vremenom u kojem živimo, ne mogu se izbjeći, pa stoga tek treba vidjeti kako će festival s njima izaći na kraj. Sigurno je da na Animafestu nije baš sve, kako bi rekao naslov albuma jednog popularnog glazbenika, "Life in Cartoon Motion", ali možemo se nadati da će se tom nedostižnom idealu festival barem pokušati približiti.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Pokreće se Festival hrvatskog animiranog filma
Hrvatski animatori dobivaju svoj festival
HTV-ov natječaj za otkup dokumentarnih filmove ne krije želju za eksploatacijom
Natječaj HTV-a traži neograničena prava u vremenu, prostoru i mediju na dokumentarne filmove!
Animafest 2009 - izdanje dugometražnih naslova
Motovun slavi deseti rođendan
Motovun film festival slavi 10 godina postojanja
Status žena u animaciji se mijenja na bolje
Priit Pärn - dobitnik Animafestove nagrade za životno djelo
Animafest 2008.

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici